Πολιτης των Χανιων

Ενημερωτικό Ιστολόγιο για τα Χανιά, την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο

 1. Σήμερα χάσαμε τον έλεγχο του 80% του περιφερειακού τουρισμού, τον οποίο παρανόμως αποκτά μονοπωλιακά το γερμανικό δημόσιο και ο Κοπελούζος. Από τους πανηγυρισμούς επιβεβαιώνεται ότι εξαρχής ο Σταθάκης ήταν υπέρ του ξεπουλήματος ενώ ο Συριζα που ως αντιπολίτευση είχε "ένθερμα" αγωνιστεί "ενάντια στο ξεπούλημα" σήμερα από τη θέση της κυβέρνησης βλέπει τα "θετικά" ωφέλη. 
   Είναι ημέρα ντροπής, για κάθε βουλευτή, για κάθε μέλος και στέλεχος του Σύριζα και των ΑΝΕΛ στα Χανιά και όχι μόνο. 

  Και δε χρειάζεται καμιάν ανάλυση, καμιάν εξήγηση. Μόνο η προκύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορούσε το Νοέμβρη του 2014 φτάνει:

  Τα Χανιά, σύσσωμο το νησί, όλοι οι πολίτες, έχουμε κάθε λόγο να μην πουλάμε.
  • Γιατί για ένα νησί τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι πύλες εισόδου πολιτών και εμπορευμάτων. Και τα κλειδιά ανήκουν σε όλους, στο δημόσιο.
  • Γιατί το αεροδρόμιο Χανίων είναι κερδοφόρο. Βγάζει 10 εκ ευρώ ετησίως.
  • Γιατί με το υφιστάμενο πλαίσιο η επιβατική κίνηση αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο και κάθε αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τον πορεία αυτή.
  • Γιατί οι επιμέρους μορφές ιδιωτικοποίησης που έχουν γίνει ως τώρα (στάθμευση, κυλικεία κ.τ.λ.) είχαν ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες.
  • Γιατί έχει δρομολογηθεί η επέκταση και βελτίωση των υποδομών στο ύψος των 110 εκ ευρώ. Και ο νέος «επενδυτής» θα το λάβει ως …πεσκέσι.
  • Γιατί υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας με τα οποία δεν παίζουμε.
  • Γιατί ο δημόσιος πλούτος, η γη και οι υποδομές ανήκουν αδιαπραγμάτευτα σε όλο τον λαό.
  …ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
  Ήδη στα Χανιά φορείς και συλλογικότητες έχουν δεσμευτεί να αγωνιστούν για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης». Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα συμπορευτεί στον αγώνα αυτό συμμετέχοντας με κάθε τρόπο.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αντιστέκεται σθεναρά μέσα κι έξω από τη βουλή στην πώληση. Θεωρεί όμως απαραίτητη, πέρα από την νομική και θεσμική παρέμβαση, την ενεργοποίηση των πολιτών. Καλεί κάθε πολίτη που αγαπά τον τόπο να συμμετέχει σε δράσεις υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου. Το κίνημα για την υπεράσπιση του αεροδρομίου Χανίων να γίνει κρίκος στην αλυσίδα που ενώνει τις Σκουριές, την Κερατέα, κάθε τόπο που υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι έχοντας την λαϊκή εντολή θα επιδιώξει την ανάκληση κάθε καταστροφικής επιλογής.

  ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

  Και η σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

   ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  Εκ των βασικών στόχων της συναλλαγής είναι η αναβάθµιση των αεροδροµίων, τα οποία χρήζουν σηµαντικών επενδύσεων. Σύμφωαν με την ανακοίνωση, η αναβάθµιση θα επιφέρει σηµαντικά οφέλη για τον Ελληνικό τουρισµό και την περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών και των λοιπών προορισµών που καλύπτουν τα περιφερειακά αεροδρόµια. Εντός των υποχρεώσεων της Κοινοπραξίας είναι να αναβαθµίσει τα αεροδρόµια εντός των πρώτων 4 ετών ώστε να συµµορφώνονται µε τα αντικειµενικά προσδιορισµένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.
  Ο Επενδυτής εκτιµά ότι το ύψος των επενδύσεων θα διαµορφωθεί σε €330 εκατ. τα 4 πρώτα έτη της παραχώρησης, ενώ το ποσό των επενδύσεων για το σύνολο των 40 ετών της περιόδου παραχώρησης εκτιµάται σε €1,4 δισ. Σε ό,τι αφορά στα Αεροναυτικά Τέλη, τα ισχύοντα σήµερα στα Περιφερειακά Αεροδρόµια ανέρχονται σε 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

 2. Προσοχή προσοχή: για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε χθες ότι η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση. Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι «πήγαμε σε μία συμφωνία που μας βοηθά να επιβιώσουμε», ενώ ισχυρίστηκε ότι τα περί «χειρότερου μνημονίου» αποτελούν επικοινωνιακά κατασκευάσματα που επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα. «Πέσαμε σε τοίχο, ωστόσο κάναμε έγκαιρα τη στροφή. Κλείνουμε τη χρονιά με μηδενική ύφεση και ακούμε συνέχεια ότι καταστρεφόμαστε.»
  Τα ακούτε αυτά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες;
  Τα ακούτε οι συνταξιούχοι;
  Τα ακούτε αυτά όλοι εσείς που κλαίτε γιατί δεν έχετε να ψωνίσετε δώρα στα παιδιά σας τα χριστούγεννα;
  Τα ακούτε σεις που ετοιμάζεστε να χάσετε τα σπίτια σας την ερχόμενη άνοιξη;
  Τα ακούτε σεις που βλέπετε το μέλλον ζοφερό με 350 ευρώ σύνταξη και 500 ευρώ μισθό;
  Τα ακούτε σεις που ψάχνετε άκρη για να φύγετε απ' αυτή την κωλοχώρα;

  Είστε όλοι υποκριτές. 
  Τα πράγματα πάνε καλύτερα.
 3. Ο,τι και να κάνουν οι χομπίστες της αριστεράς, τα κινήματα τύπου "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" έχουν τελειώσει. Τί διάολο να μας πουν οι νοικάρηδες νεολαίοι κι ο κάθε λογής μειοψηφικός, άν δε συνηδειτοποιήσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, μεγάλοι και μικροί, ότι η επίθεση αυτή που κορυφώνεται μετά από πεντε χρόνια, έχει στόχο την απαξίωση της ιδιωτικής όπως και της δημόσιας περιουσίας για να την αρπάξουν οι ξένοι μπιρ παρά.
  Τη μέρα που θα κινητοποιηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την υπεράσπιση της περιουσίας τους που χάνεται, τη μέρα που θα καταλάβουν οι Ελληνες Ιδιοκτήτες ότι αυτή η υπεράσπιση καλύπτεται από το Σύνταγμα, με ότι μέσο κι αν επιτευχθεί, τότε θα δοθεί ένα πραγματικό τέλος στα μνημόνια και τους εκτελεστές τους.
  Ας αναλάβει λοιπόν, ένας από μας, να μας ξεσηκώσει.
 4. Την επιβολή ελέγχου και λογοκρισίας στο διαδίκτυο και την ποινικοποίηση της "ριζοσπαστικοποίησης" ζητά το ευρωκοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι με αφορμή το χτύπημα του ISIS στο Παρίσι οι "θεσμοί" επιτίθενται συνολικά στις δημοκρατικές ελευθερίες και την ελέυθερη διακίνηση ιδεών στην Ευρώπη.
  Το ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα προβλέπει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του εξτρεμισμού, η οποία θα πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο, στις φυλακές και μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης. Το ψήφισμα αναφέρεται τόσο ειδικά στον ισλαμικό εξτρεμισμό, όσο και γενικά στη ριζοσπαστικοποίηση, ως παράγοντα τρομοκρατίας. Στην πραγματικοτητα το κοινοβούλιο προβλέπει τη ριζοσπαστικοποίηση των ευρωπαϊκών λαών λόγω της εκτεταμένης κρίσης και των πολιτικών λιτότητας και προσπαθεί να ποινικοποιήσει ακόμα και τη διακίνηση ιδεών που μπορούν να χαρακτηρίζονται ριζοσπαστικές, εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές χωρίς φυσικά να διευκρινίζει ποιές ιδέες θα είναι αυτές. Το τονίζω, ότι η απόφαση αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην τρομοκρατία αλλά σε οποιαδήποτε ιδέα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (από ποιούς;) ως ριζοσπαστική.
  Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη, που φανερώνει τους φόβους της ευρωπαϊκής ελίτ και επιβεβαιώνει επίσημα πια την ύπαρξη ενός πανευρωπαϊκού ριζοσπαστικού ρεύματος ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές και αυτούς που τις εκπροσωπούν.
  Η υπο διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων στην ευρωπαϊκή ένωση όμως, δεν μπορεί να σταματήσει, αντίθετα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλες μάζες, τόσο προς την αριστερά όσο και προς την ακροδεξιά.
  Η Ευρώπη που μας περιμένει ούτως ή άλλως, είναι μια Ευρώπη κόλαση. Μια Ευρώπη που δε θάθελες να ζεις εκεί. 
  Το κείμενο του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλιου ακολουθεί.

  Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την επείγουσα ανάγκη για τη λήψη συντονισμένης δράσης από τα κράτη μέλη και την ΕΕ για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε το Κοινοβούλιο με μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα Τετάρτη 25/11/2015. Το ψήφισμα προβλέπει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του εξτρεμισμού, η οποία θα πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο, στις φυλακές και μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

  Το ψήφισμα της εισηγήτριας Rachida Dati (ΕΛΚ, Γαλλία) για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις εγκρίθηκε από το ΕΚ με 548 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 36 αποχές.

  Ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών

  Το ΕΚ προτείνει την κατάρτιση μιας μαύρης λίστας ευρωπαίων τζιχαντιστών και τζιχαντιστών που φέρονται ως τρομοκράτες και ζητά να υιοθετηθεί ένας κοινός ορισμός για την ενοχοποίηση των ατόμων που θεωρούνται "αλλοδαποί μαχητές" προκειμένου να διευκολύνεται η ποινική διαδικασία εναντίον τους όταν αυτοί επιστρέφουν στην ΕΕ. Το ΕΚ ζητεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι κάθε αλλοδαπός μαχητής θα τελεί υπό δικαστικό έλεγχο και, εφόσον χρειάζεται, υπό διοικητική κράτηση, κατά την επιστροφή του στο ευρωπαϊκό έδαφος, έως ότου κινηθούν οι δέουσες δικαστικές διαδικασίες.

  Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη διενέργειας υποχρεωτικών και συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Ζητά επίσης να ενισχυθούν οι ταχείες και αποτελεσματικές ανταλλαγές των σχετικών πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη και της EUROPOL, βελτιστοποιώντας ιδίως τη χρήση και τις συνεισφορές στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

  Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την ολοκλήρωση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τα αρχεία ονομάτων επιβατών (PNR) έως το τέλος του 2015. Υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι η οδηγία PNR της ΕΕ θα είναι απλώς ένα μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι απαιτείται μία συνολική, φιλόδοξη και πολυδιάστατη στρατηγική κατά της τρομοκρατίας.

  Προλαμβάνοντας την προσχώρηση ατόμων σε τρομοκρατικές οργανώσεις

  Το Κοινοβούλιο προτείνει την κατάσχεση των διαβατηρίων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για την πρόληψη της εξόδου από την ΕΕ ατόμων που σχεδιάζουν να προσχωρήσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.  Αυτά τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να συνοδεύονται και από συστήματα υποστήριξης, όπως οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που θα επιτρέπουν στις οικογένειες και στα μέλη της κοινότητας να λαμβάνουν στήριξη ή να αναφέρουν εύκολα και γρήγορα μια ξαφνική μεταβολή συμπεριφοράς, που μπορεί να σημαίνει τρομοκρατική ριζοσπαστικοποίηση, ή την αναχώρηση ενός ατόμου προκειμένου να προσχωρήσει σε τρομοκρατική οργάνωση.

  Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα και στις μειονεκτούσες γειτονιές προκειμένου να αποτραπεί η περιθωριοποίηση και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη.

  Πρόληψη της εξάπλωσης του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο και στις φυλακές

  Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ως πιθανό μέτρο το διαχωρισμό των κρατουμένων, για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσχωρήσει στον βίαιο εξτρεμισμό ή έχουν ήδη στρατολογηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, από τους λοιπούς συγκρατουμένους τους, προκειμένου να περιοριστεί η ριζοσπαστικοποίηση εντός των φυλακών.

  Για να αποφευχθεί η διάδοση μηνυμάτων μίσους και εξύμνησης  της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, το ΕΚ ζητά την έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει βίαιο εξτρεμισμό, πάντα σεβόμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θεωρεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα κίνησης δικαστικών διαδικασιών, ποινικών διώξεων συμπεριλαμβανομένων, κατά των εταιριών και των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αρνούνται να ανταποκριθούν σε αίτημα των διοικητικών ή δικαστικών αρχών σχετικά με διαγραφή του παράνομου περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους ή του περιεχομένου που εξυμνεί την τρομοκρατία.


 5. Δε θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη περίοδο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντάρτικου ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια. Τώρα, που οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν εξωτερικό εχθρό την ώρα που πιέζονται από την προσφυγική κρίση, είναι η ώρα να πιεστούν κι από τους λαούς. 
  Δε θάθελαν οι ηγέτες ένα μέτωπο αποσταθεροποίησης στα πόδια τους τώρα που ετοιμάζονται για πόλεμο και μιλούν για αλληλλεγγύη. 
  Είναι η ώρα, για τους λαούς να επαναστατήσουν. 
  Μια άλλη "τζιχάντ" κατά του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης από τους καταπιεσμένους και θυμωμένους ευρωπαίους - είναι η ώρα!
  Ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο να δούμε το φασιστικό κτήνος να κυριαρχεί πανευρωπαϊκά - με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας και τη διαχείριση του προσφυγικού, μια γενικευμένη εξέγερση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως ανάχωμα στον πόλεμο, ως μήτρα νέων αναδιατάξεων στον πολιτικό και κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου.
  Ακόμα σε εθνικό επίπεδο, γεννάται το επιχείρημα: αυτοί που προσπαθούν με κάθε μέσο εδώ και 5 χρόνια να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, δεν μπορούν να ζητούν τη στήριξή τους για να υπερασπιστούν το δικό τους τρόπο ζωής. Πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους. 
  Η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί ούτε πρέπει να στηρίξει κανέναν, χωρίς την αποδέσμευσή της από τη λιτότητα και το χρέος. Οσο συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς αποικιοκρατίας η χώρα μας, όποιος τη σύρει στον πολεμο του Ολάντ θα έχει διαπράξει άλλη μια εθνική προδοσία, μέσα στις τόσες, των τελευταίων πέντε χρόνων. 
  Εχει το σθένος ο "μικρός" να πάρει το πάνω χέρι; Και καλά. Το σθένος μπορεί να το έχει. Αμφιβάλλω όμως πια μ'αυτή τη συμμορία δίπλα του, αν έχει την πρόθεση.

  Γ. Γυπάκης
 6. Λέω να πάρω τον ΕΝΦΙΑ που μούρθε και να πάω στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά να μου πουν εκεί πώς να τον πληρώσω. Ή μάλλον να απαιτήσω να μου τον πληρώσουν αυτοί. Ετσι, σαν εξόφληση μιας επιταγής, για τους αγώνες που έκανα 5 χρόνια τώρα για να οδηγηθούν αυτοί στην εξουσία. 
  Γιατί αυτοί πληρώνονται. Αλλος δουλεύει για το κόμμα, άλλος διορίστηκε σε κάποιο βουλευτή, ένα σωρό θεσούλες θα βρεθούν για τους ίδιους και τα λαμόγια του πασόκ που τριγυρίζουν τα γραφεία τους.
  Αλλά πάλι, δεν ξέρω, μήπως μούρθει καμιά τρέλλα εκεί μέσα...

  Και το πιο τραγικό δεν το ξέρετε. Το Γενάρη του 2015, μετά τις εκλογές διοργάνωσα ο ίδιος ολόκληρη γιορτή για τη νίκη του σύριζα με το Σταθάκη πρώτη μούρη. 
  Και γιόρταζα το ίδιο βράδι έχοντας κατά νου την απάντηση του στην ερώτηση για το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Ηταν "ναι". 
  Ποτέ λοιπόν δε σκόπευαν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο που κατά τους ίδιους ήταν "δημευτικός" των περιουσιών μας, αντισυνταγματικός και παράνομος. Ποτέ δε σκόπευαν να τον διαπραγματευτούν. 
  Και σήμερα οι ίδιοι, χωρίς αιδώ, χωρίς καμιά νομιμοποίηση (γιατί και το ποσοστό της αποχής τους απονομιμοποιεί, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) επιβάλλουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, χωρίς διευκολύνσεις, με εκβιασμούς και απειλές, ότι ακόμα και τη ρύθμιση που μούδωσαν θα μου την πάρουν πισω, οδηγώντας τα παιδιά μου στην πείνα και τη φτώχεια. 
  Ούτε πετρέλαιο, ούτε ξύλα για το τζάκι, ούτε λεφτά για φροντιστήριο και φυσικά τα ψώνια του μήνα, από το Χαλκιαδάκη θα καταλήξουν στο Λιντλ. 
  Κανείς δεν έχει να πληρώσει κι όλοι έχουν σπίτι, μισθό, σύνταξη, επιχείρηση που θα τα δούν να χάνονται σε κατασχεσεις. Ιδιωτική και δημόσια περιουσία σε δήμευση.

  Τί χειρότερο δηλαδή θα συνέβαινε αν οδηγούσαμε τη χώρα εκτός ευρωζώνης; Τί θα συνεβαινε αν δεχόμασταν το σχέδιο Σόιμπλε που και λεφτά μας έδινε και το χρέος θα σταματούσαμε να πληρώνουμε;

  Πώς θα ξεμπλέξουμε λοιπόν από το αδιέξοδο των φόρων που δημεύουν τα σπίτια μας και καταστρέφουν κι άλλο τη ζωή μας;
  Ακόμα και το να κοιτάξει ο καθένας μας πώς θα σώσει το κεφάλι του φαίνεται πια αδύνατο.
  Θα σκύψουμε το κεφάλι και θα πεινάσουμε αγόγγυστα για να πληρώσουμε τα χρέη που δημιούργησαν πολιτικοί, πλούσιοι, εταιρείες και τράπεζες;
  Ή θα ζητήσουμε ξανά δικαιοσύνη, γνωρίζοντας αυτή τη φορά πως ούτε από κοινοβούλια ούτε από δικαστήρια θα τη βρούμε, αλλά μόνο με τα χέρια μας και την κραυγή μας;
  Ο εχθρός είναι ολούθε. 
  Δε φτάνει να τον κάψουμε μόνο στην Ελλάδα. 
  Πρέπει να τον κάψουμε σ' όλη την Ευρώπη.
  Πρέπει να πεθάνει αυτή η Ευρώπη, πρέπει να ζήσουμε.
   
 7. Υπήρξα σε όλη μου τη ζωή συνειδητοποιημένος αριστερός, αποδεικνύοντας σε κάθε πτυχή του βίου μου, στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, την προσωπική μου εξέλιξη και την κοινωνική μου δράση ότι αγαπώ την πατρίδα και δρω για το καλό της κοινωνίας και για το καλό του τόπου μου. Ετσι, έχοντας αγωνιστεί με το δικό μου τρόπο και τα μέσα που διέθετα ενάντια στις αιτίες που προκάλεσαν την Ελληνική κρίση, ενάντια στον ανθρωποκτόνο νεοφιλελευθερισμό, τη διαπλοκή και τις μνημονιακές πολιτικές που ολοκλήρωσαν την εθνική καταστροφή, εντάχθηκα το 2012 στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχα πειστεί ότι εκείνη την περίοδο, το συγκεκριμένο σχήμα μπορούσε να συσπειρώσει όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και να αποτελέσει έναν ικανό κυβερνητικό φορέα που θα αντιμετώπιζε τις μνημονιακές πολιτικές.
  Θεωρώ ότι εκπροσωπώ, την πιο προοδευτική πλευρά του λαϊκού ρεύματος που προστέθηκε στα ισχνά ποσοστά ενός κόμματος που αποτελούνταν κυρίως από διαννοούμενους της αριστεράς που αγνοούν τις κοινωνικές τάσεις, με παλαιοκομματικές οργανωτικές ιδέες, που αντιλαμβάνονται τις πολιτικές εξελίξεις με μεγάλη καθυστέρηση. Γνώριζα ότι εντασσόμουν σε ένα χώρο, στελέχη του οποίου είχαν ήδη υπονομεύσει υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις προσπάθειές μας για τη συσπείρωση του αντιμνημονιακού χώρου στα Χανιά. Παρόλα αυτά, βρήκα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο υπο διαμόρφωση πρόγραμμά του ότι υπήρχαν και αξιόλογα στελέχη και πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές για το ξεπέρασμα της κρίσης με τις οποίες συμφωνούσα.
  Εντάχθηκα προτάσσοντας με ειλικρίνια τις απόψεις μου και την κριτική μου στα όργανα του κόμματος για να είναι ξεκάθαρο, το ποιός είμαι και ποιοί είναι οι στόχοι μου.
  Πίστεψα (παρά τις προειδοποιήσεις συναγωνιστών μου ότι η μαζική διύσδυση στελεχών από το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει ποσοτικά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά) ότι θα βοηθούσα με τη συμμετοχή μου να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς το ριζοσπαστικότερο. Δεν κατάφερα όμως να πείσω τους συναγωνιστές μου να με ακολουθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια, έτσι απέτυχα.
  Από τη στιγμή της ένταξής μου στο ΣΥΡΙΖΑ πειθάρχησα στις επιλογές που πλειοψηφούσαν, υπήρξα συνεπής και συμμετείχα ενεργά σε όλους τους αγώνες που έφεραν το κόμμα αυτό στην κυβέρνηση, αντίθετα με άλλους που λειτουργούσαν μόνο εκτός κοινωνίας και εντός κομματικών μηχανισμών, λιστών, κυκλωμάτων και κύκλων, αποσαρθρώνοντας το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα του νέου κόμματος.
  Εμαθα κάθε φορά που άκουγα την προσφώνηση “σύντροφε” να ψάχνω στην πλάτη μου για καρφωμένα μαχαίρια.Εμαθα ότι για να επιβιώσεις πολιτικά σ΄αυτόν τον πολυτασικό χώρο όπου υπήρχαν από την αρχή αγεφύρωτα χάσματα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη συμμετοχή σε παρέα, ομάδα ή φράξια.
  Εμαθα ότι στις οργανώσεις θα πρέπει να ακούω πολύ, να μιλώ ελάχιστα και να μην περιμένω ότι οι θέσεις μου θα λαμβάνονται υπόψην. Εμαθα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία απο τις “δημοκρατικές διαδικασίες”που σημαίνουν να απόφασίζει η ηγετική ομάδα, να μεταφέρει τις αποφάσεις της στα κατώτερα όργανα τα οποία καλούνται να συμφωνήσουν και να υποστηρίξουν ενώπιον της κοινωνίας, ενώ η δική μου πολιτική ηθική λέει ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.
  Σήμερα όμως, δεν υπάρχουν αποφάσεις της ηγεσίας που μπορώ να υποστηρίξω στον κόσμο που έπεισα να μας ψηφίσει, όσο κι αν προσπάθησα ακόμα και μέχρι την επαίσχυντη, πρόσφατη συμφωνία.

  Πολιτικοί λόγοι

  Από την επομένη των εκλογών, η νέα κυβέρνηση άρχισε τις υπαναχωρήσεις. Από το 70-30 καλού και κακού μνημονίου μέχρι τη συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη υπαναχωρήσει στους βασικούς άξονες του αντιμνημονιακού του προγράμματος (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία) ενώ επέτρεπε στο μνημονιακό σύστημα να υπονομεύει τη σταθερότητα σε σημείο να μιλάμε για εν εξελίξει πραξικόπημα.
  Από την 20η του Φλεβάρη, είδαμε ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αυτή η υπονόμευση αλλά άρχισαν να τοποθετούνται σε δημόσιες θέσεις άνθρωποι αμφιβόλου πολιτικής ηθικής, προερχόμενοι κυρίως από το χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ τους οποίους ουδέποτε είχαμε την “τιμή” να γνωρίσουμε ως συναγωνιστές του αντιμνημονιακού αγώνα.
  Η νέα κυβέρνηση δεν δικαίωσε ούτε κατ ελάχιστο το κοινό αίσθημα απέναντι στη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, αφού δεν αντιμετώπισε τις κραυγαλέες περιπτώσεις των λιστών ενώ βαδίζει χέρι χέρι με τη διαπλοκή των καναλαρχών που ήδη προσεταιρίζεται το ΣΥΡΙΖΑ βλέποντάς τον ως τον δυνατό του παιχνιδιού.
  Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε ηττημένη και κατέληξε με μια “κωλοτούμπα”, πολύ μεγαλύτερης σημασίας από αυτήν του Σαμαρά, λόγω των δεσμεύσεων που είχαμε λάβει και των υψηλών προσδοκιών που είχαμε προκαλέσει στο λαό. Γιατί διαψεύστηκαν, αναίτια, οι προσδοκίες του λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει τα μνημόνια και να επαναφέρει τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στον τόπο. Ούτε οι συνεδριακές αποφάσεις, ούτε το καταστατικό, ούτε οι διακυρήξεις έγιναν σεβαστές. Αλλά ούτε κι αυτό δεν είναι ισχυρό επιχείρημα μπροστά στο λεγόμενο “συμφέρον της χώρας” που επικαλούνται τώρα.
  Η “συμφωνία” που οδηγεί στο τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο στέρησε το ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερά εν γένει και όλο το αντιμνημονιακό πολιτικό φάσμα από το ηθικό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας, καταρράκωσε το ηθικό και την αξιοπρέπεια όλων των ελλήνων, διέλυσε τα ψυχικά αποθέματα των αγωνιστών, εκμηδένισε τις ελπίδες τους, έστειλε πολλούς από μας -που ακούραστα επί 5 χρόνια οργανώνουμε, κινητοποιούμε και συντονίζουμε τον αγώνα- σοκαρισμένους στον καναπέ. Και τελικά, χάρισε στους εκβιαστές της χώρας μας το μεγαλύτερο δώρο: αφού συσπείρωσε τη λαϊκή αντίσταση, τη χώνεψε και την εξαφάνισε κάτω από την ανάθεση που έχει λάβει.
  Δεν δέχομαι τη δικαιολογία της “μη εναλλακτικής λύσης” που προβάλλει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο, αφού μπορούσε να συμφωνήσει εξαρχής στην αναγκαιότητα να οργανώσει και να ετοιμάσει το λαό για ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που αποτύγχανε το πρώτο (νέες γεωπολιτικές συμμαχίες, στάση πληρωμών δανείων, αυτάρκεια βασικών αγαθών, κοινωνικοποιήσεις τραπεζών, νέο νόμισμα).
  Δεν δέχομαι ουτε το επιχείρημα των εκβιασμών και των απειλών ακόμα και κατά της ζωής του Πρωθυπουργού, καθώς ένα κράτος με οργανωμένες υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές και τους εκβιασμούς με ανάλογα “μέτρα”.
  Αμφισβητώ τις “αντιμνημονιακές” προθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών καθώς διαπιστώνω ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας υιοθετείται ακόμα και απο τοπικά στελέχη, η διαλεκτική των μνημονιακών κομμάτων, η μεταφορά αυτούσιων των επιχειρημάτων που ακούγαμε ως τώρα υπέρ των μνημονιακών πολιτικών.
  Πρόκειται για μια δυσεξήγητη, σουρεαλιστική σχεδόν μνημονιακή μετάλλαξη, για την οποία όμως δεν αποδίδω ευθύνες στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο στον περίγυρό του, την ομάδα που τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί. Και δεν αποδίδω όλες τις ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρώ ότι οι δυνάμεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου της χώρας τις υπονόμευσαν, προδίδοντας τη χώρα, συνεργαζόμενες με τους δανειστές.
  Ακόμα και το δημοψήφισμα, που έδωσε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα την αξία του οποίου προσπάθησε να διαστρεβλώσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι το ΟΧΙ δεν αποτελούσε εντολή για ρήξη. Ομως ξέρουμε ότι αυτό το ΟΧΙ ήταν μια συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας του λαού, που είχε ενημερωθεί από την ηγεσία της Ευρώπης και γνώριζε ότι υπήρχε το ρίσκο της εξόδου από την Ευρωζώνη.

  Αυτό το ΟΧΙ λοιπόν, είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη.
  Ζητώ συγνώμη από όσους πίστεψαν και εξαιτίας μου, στις ίδιες αυταπάτες που πίστεψα κι εγώ. Δεν πιστεύω πια ότι το καθεστώς αποικίας χρέους στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας μπορεί να ανατραπεί με εκλογές αφού κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν γίνεται σεβαστό και αναζητώ την επόμενη λύση που θα προκύψει από ένα πλατύ λαϊκό, πατριωτικό μέτωπο.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, παραιτούμαι από αν. μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων, από συντονιστής της οργάνωσης μελών του Ακρωτηρίου και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Γιώργος Γυπάκης

 8. Με την υπογραφή της τριανδρίας που εντέλλεται από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ και που σέρνει τον Τσίπρα από τη μύτη παραδόθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας στο Γερμανικό κράτος. 
  Παρά την εναντίωση του συνόλου της χανιώτικης κοινωνίας, η κυβέρνηση ολοκήρωσε την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου των Χανίων παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις, των λιμανιών και του ΟΣΕ. Πρώτος στόχος των δανειστών είναι η υφαρπαγή των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας : Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Τα αεροδρόμια αυτά είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους.

  Δεν πρόκειται όμως για ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται κυριολεκτικά για υφαρπαγή βασικών περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι πινακίου φακής με σκοπό την κρατικοποίησή τους από το Γερμανικό Δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος της FRAPORT, εταιρείας που σε κοινοπραξία με τον Κοπελούζο έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Μέσω αυτής της υφαρπαγής, το Γερμανικό Δημόσιο και ο όμιλος Κοπελούζου αποκτούν τον έλεγχο του 80% της διακίνησης του τουρισμού μας στις νησιωτικές περιφέρειες, με ότι μπορεί να συνεπάγεται ένα τέτοιο μονωπώλιο, ενώ χάνεται ένα βασικό μέσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν χαθεί το αεροδρόμιο του νομού μας και την τύχη του ακολουθήσει το λιμάνι της Σούδας, που έχει περάσει επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ, η οικονομία του νομού και ευρύτερα της Δυτικής Κρήτης θα καταστραφεί.  ΓΙΑΤΙ  ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ  - Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η ΟΣΥΠΑ το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη κοινοπραξία FRAPORT AG-SLENTEL LTD, για 40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10.

  - Με τη σημερινή κίνηση - πάνω από 17 εκ. επιβάτες - το κράτος εισπράττει περίπου 200 εκ. € μόνο από το τέλος επιβάτη. Με την παραχώρηση θα εισπράττει μόλις 22,9 εκ. €

  - Η επιβάρυνση ανά επιβάτη θα τριπλασιαστεί από 12 € σήμερα σε 32 €

  - Το κράτος θα εισέπραττε στα επόμενα 40 χρόνια 8 δις, η FRAPORT- Κοπελούζος θα εισπράξει πάνω από 22 δις, από τα οποία θα δώσει στο κράτος 1,234 δις εφάπαξ και 1,4 δις για έργα σε βάθος 40 χρόνων. Σημειωτέον ότι τα έσοδα του κράτους θα μπορούσαν να ανέλθουν - με σημαντικές υπαρκτές δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας/ κερδοφορίας σε 16 δις €. Παράλληλα, το κράτος όχι μόνο θα υπερκάλυπτε την επένδυση του ιδιώτη, φτάνοντας τα 6 δις, αλλά θα μπορούσε να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσά από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ. Μόνο για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα έχει λάβει 400 εκατ. €, ενώ πρόσφατα διατέθηκαν 120 εκατ. € για το αεροδρόμιο Χανίων, δηλαδή συνολικά μόνο για δύο αεροδρόμια ποσό σχεδόν ίσο με το ήμισυ των χρημάτων που θα επενδυθούν σε 40 χρόνια σε 14 αερολιμένες από τον ιδιώτη.
 9. Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα
  ‘’Συναισθανόμενη πλήρως την πίεση των συντρόφων μου βουλευτών, αφού μία άλλη στιγμή, πριν πέντε χρόνια, ένιωθα την ίδια πίεση προκειμένου να συναινέσω στην πρώτη "σωτηρία" της Ελλάδας, θέλησα να δημοσιοποιήσω τη θέση μου, μετά την ψηφοφορία στην Βουλή.
  Η συμφωνία που ψηφίστηκε χτες, αποτελεί όχι μόνον τακτική, αλλά και στρατηγική ήττα της πρώτης κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά.
  Τη μετατρέπει στην τέταρτη, από το 2010, μνημονιακή κυβέρνηση και αυτό, αποτελεί βαριά ιστορική στρέβλωση, βαριά ιδεολογική ανωμαλία, βαρύ πολιτικό πλήγμα.
  Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε έναν ωμό εκβιασμό ανάμεσα στην αποδοχή αυτής της συμφωνίας και την καταστροφή του λαού. Κι όπως ο ίδιος παραδέχθηκε οι "λάθος εκτιμήσεις" τον οδήγησαν σε απόλυτη ανετοιμότητα, σε μη επεξεργασία ενός σχεδίου διαφυγής, με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό.

  Επειδή είναι ολοφάνερο ότι όταν ένας εκβιασμός αποδίδει, επαναλαμβάνεται.
  Επειδή το πρόγραμμα, το οποίο καθομολογία του πρωθυπουργού δεν βγαίνει, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε ένα νέο παρόμοιο ή χειρότερο εκβιασμό, αρνούμαι να χαρίσω την κυβέρνηση, την Αριστερά αλλά και το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας, στους εκβιαστές.
  Καλώ τον Πρωθυπουργό από σήμερα κιόλας με την πλήρη γνώση που απέκτησε -και αυτός και οι στενοί του συνεργάτες- γύρω από τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις του διευθυντηρίου της Ευρώπης, δηλαδή γύρω από την ανθρωποφάγα φύση του νεοφιλελευθερισμού, να εγκαταλείψει τις μεταφυσικές βεβαιότητες που μας οδήγησαν έως εδώ.
  Τον καλώ τόσο μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτά τα πλαίσια, να φανεί ρεαλιστής.
  Να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο εκείνο που θα θωρακίσει την κυβέρνηση, την Αριστερά και κυρίως την κοινωνία μας απέναντι στο βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό.
  Τούτο αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και υπερώριμη πολιτική δυνατότητα.

  Ο άμεσος και χωρίς εκπτώσεις έλεγχος των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, ο έλεγχος και η εξυγίανση του σκοτεινού τραπεζικού συστήματος (βλέπε ΚτΕ, Εθνική, eurobank κτλ), η επιλογή συνεργατών που δε θα μας συντρίψουν ξανά στα βράχια των αφελών εκτιμήσεων και της λανθασμένης ανάγνωσης των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ο σεβασμός της ηθικής – πολιτικής επιλογής των 38 συντρόφων βουλευτών, η επαναλειτουργία του κόμματος και των συλλογικών του οργάνων, η υπεύθυνη περιγραφή του εναλλακτικού σχεδίου στο λαό μας, η δυναμική διεκδίκηση των πολεμικών αποζημειώσεων, η σε κάθε δυνατό επίπεδο αξιοποίηση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας και η ειλικρινής – και όχι προσχηματική – υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών της είναι μερικά από αυτά που από χτες έπρεπε ήδη να είναι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.
  Σε αυτή του την προσπάθεια -και στο βαθμό που θα την καταβάλει- θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, από τη θέση μου ως ευρωβουλευτής. Είναι επίσης αυτονόητο ότι συμμετέχω ενεργά στον αγώνα του λαού μας, των κινημάτων και της νεολαίας μας, ώστε να αποτρέψω την ψήφιση των επαχθών εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν την επονείδιστη συμφωνία, ώστε να μην «ξεπλυθούν» αυτοί που επί πολλά χρόνια με πράξεις και παραλείψεις προετοίμασαν το συντελεσμένο από το 2010 έγκλημα κατά του λαού μας.
  Σύντροφε Πρόεδρε "… εγώ δεν παραδέχθηκα την ήττα" , περιμένω από σήμερα κιόλας να σώσεις τα «κρυμμένα τιμαλφή» μας.
  Αύριο θα είναι αργά! ‘’
 10. Ζήτησα χθες με άρθρο μου να μην ψηφιστεί η συμφωνία αλλά και να διαφυλαχθεί η ενότητα και να στηριχθεί η κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις.  Η απόφαση της πλειοψηφίας Κ.Ε. και όσα ειπώθηκαν στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ με επιβεβαιώνουν απόλυτα. 
  Εθεσα μεταξύ άλλων ως κύρια προϋπόθεση το χτύπημα της διαπλοκής. Με επιβεβαίωσαν οι προϋποθέσεις της αριστερής πλατφόρμας όσο και του Καμένου για να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. 
  Επίσης, θύμισα στη λεγόμενη "πλειοψηφία" του κόμματος, ότι απέτυχε στη βασική της στρατηγική έτσι όπως εκφράστηκε προεκογικά, ήταν τραγικό λάθος που δεν προετοίμασε το κράτος και το λαό για ένα οργανωμένο grexit, δεν δικαιώθηκε για τις προσδοκίες που καλλιέργησε σχετικά με την Ευρώπη "των λαών" που θα μπορούσε "να αλλάξει" από τα μέσα. Θα με επιβεβαιώσουν οι εξελίξεις σύντομα. 
  Ωστόσο, ας χαμηλοφτερουγίσουν οι "σύντροφοι" που κατηγορούν τους δικαιωμένους κι ας σιωπήσουν γιατί τώρα είναι η ώρα να ακούσουν εμάς, που τόσον καιρό κουράστηκαν να μας χτυπάνε πισώπλατα. 
  Σύντομα οι "ευρωπαίοι" θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται υπό τις παρούσες συνθηκες να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας, όσο "καλές" κι αν είναι οι προθέσεις των κρυφομνημονιακων που περιστοιχίζουν τον Τσίπρα. Δε θα ηρεμήσει ο τόπος αν δε βγούμε από την ευρωζώνη.


  Ολόκληρη η δήλωση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 
  ΔΗΛΩΣΗ 109 ΜΕΛΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
  Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
  Η συμφωνία με τους "θεσμούς" ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.
  Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.
  Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.